Αθλητισμός και… Τρανς…

ΔΙΑΦΟΡΑ

Στο φετινό πανεπιστημιακό πρωτάθλημα κολύμβησης στις ΗΠΑ, οι διοργανωτές επέτρεψαν σε έναν βιολογικά άνδρα, τον/την Lia Thomas, να ανταγωνιστεί γυναίκες αθλητές με βάση το καθεστώς των τρανσέξουαλ. Έτσι, μια στιγμή αθλητικής υπερηφάνειας για τις καλύτερες γυναίκες κολυμβητές των ΗΠΑ μετατράπηκε σε σκάνδαλο.

Ο/Η Thomas, φοιτητής στο τελευταίο έτος σπουδών του στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας, κολυμπούσε με το όνομα του, Will, με την ομάδα των ανδρών μέχρι το 2019 χωρίς πρόβλημα. Όταν ανταγωνίζονταν τους άνδρες, ο/η Thomas ήταν κορυφαίος κολυμβητής, αλλά όχι πρωταθλητής.

Αλλά από τότε που ο/η Thomas υποβλήθηκε σε θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης και του επετράπη να συμμετάσχει στην γυναικεία ομάδα την σεζόν 2021-2022, ο/η κολυμβητής κυριάρχησε στον γυναικείο ανταγωνισμό. Στο πανεπιστημιακό πρωτάθλημα κολύμβησης την περασμένη εβδομάδα, ο/η Thomas ανέβηκε στο βάθρο ή έφτασε στον τελικό σε κάθε αγώνισμα που συμμετείχε.

Ο/Η Thomas τερμάτισε πρώτος στο ελεύθερο των 500 μέτρων (νικώντας δύο γυναίκες Ολυμπιονίκες), πέμπτος στο ελεύθερο των 200 μέτρων και όγδοος στο ελεύθερο των 100 μέτρων.

Η λογική της διοργανώτριας αρχής είναι ότι ο/η Thomas, έχοντας πάρει κατασταλτικά τεστοστερόνης, είναι πλέον βιολογικά ισοδύναμος με τις γυναίκες αθλητές του πρωταθλήματος. Χρειάζεται υπέρβαση κάθε λογικής για να καταλήξουμε σε ένα τέτοιο συμπέρασμα…

Οι γυναίκες σε εμμηνόπαυση δεν παύουν να είναι γυναίκες μετά την πτώση των επιπέδων των οιστρογόνων τους. Και ούτε οι άνδρες παύουν να είναι βιολογικά άνδρες αν τα επίπεδα τεστοστερόνης τους μειωθούν μετά από θεραπεία με φάρμακα. Τα πλεονεκτήματα που βασίζονται στο φύλο που απέκτησε ο/η Thomas κατά την εφηβεία είναι μη αναστρέψιμα και προφανή.

Ακόμα κι αν ο/η Thomas είχε τερματίσει τελευταίος σε κάθε αγώνισμα, το αποτέλεσμα θα ήταν να στερήσει από γυναίκες αθλήτριες την ευκαιρία να ανταγωνιστούν. Ευκαιρία για την οποία είχαν εργαστεί σκληρά για να αποκτήσουν.

Η Reka Gyorgy, κολυμβήτρια από το Virginia Tech, έγραψε μια ανοιχτή επιστολή προς την διοργανώτρια αρχή διότι δε μπόρεσε να συμμετάσχει στο πρωτάθλημα λόγω της απόφασης να επιτραπεί «σε κάποιον που δεν είναι βιολογικά γυναίκα να ανταγωνιστεί.»

Και μια μητέρα, της οποίας η κόρη είχε επίσης χάσει τη θέση της να συμμετάσχει σε άλλη διοργάνωση που συμμετείχε ο/η Thomas, μίλησε για το πόσο «αποκαρδιωτικό» ήταν να βλέπει την κόρη της να θυσιάζει τόσα πολλά για να χάσει στο τέλος από έναν άνδρα αθλητή.

Το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ότι «ο βασιλιάς είναι γυμνός» αλλά φοβούνται να πουν τίποτα. Μέσα στο κολυμβητήριο McAuley, τα χειροκροτήματα για τον/την Thomas ήταν σχετικά λίγα σε σύγκριση με αυτά για τις γυναίκες αθλήτριες.

Μερικοί θεατές αποδοκίμασαν τον/την Thomas και ένας διαδηλωτής για τα δικαιώματα των γυναικών φώναξε, «Είναι άντρας!» Εάν η αντίδραση για τον/την Thomas φαίνεται αντιαθλητική, σκεφτείτε πώς αισθάνονται οι γυναίκες αθλήτριες.

Οι γονείς αναφέρουν ότι έχουν δοθεί οδηγίες στις κόρες τους από τους προπονητές τους να χαμογελούν, να μένουν σιωπηλές και να κάνουν στην άκρη.

Η πανεπιστημιακή αθλητική καριέρα του/της Thomas έχει τελειώσει. Για τις γυναίκες κολυμβητές στο φετινό πρωτάθλημα η ζημιά έχει ήδη γίνει. Αν αυτό συνεχιστεί σε Ολυμπιακό επίπεδο τότε θα έχει έχει πολύ πιο σοβαρές επιπτώσεις ακόμα και από τις αδικίες που υπέστησαν μεμονωμένες γυναίκες αθλήτριες.

Δεν είναι μόνο τα γυναικεία επιτεύγματα που δέχονται επίθεση, αλλά ο ίδιος ο ορισμός της γυναίκας.

Κωνσταντίνος Δημητρίου


Πηγή: περιοδικό ΑΝΑΚΤΗΣΗ

Το Το άσπρο: μαύρο! ως News Aggregator, δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το Το άσπρο: μαύρο! ασπάζεται βαθιά τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ από όλους τους πολιτικούς χώρους.

Follow Us On Youtube
Share this…